Press Cliping

„Svetski trofej harmonike (Trophée Mondial de lAccordéon) je ove godine slavio svoj 60. rođendan. Za sve te godine Trofej je obišao više od 20 zemalja širom sveta i gotovo sve kontinente. 60 godina Svetski trofej je bio prilika za otkrivanje novih umetnika, modernih pedagoških dostignuća i evolucije samog instrumenta. Za ovih 60 godina 142 umetnika su pobedom na ovom takmičenju započeli svoje blistave karijere i otvorili nove stranice u istoriji ovog instrumenta. Treba navesti neka imena koja su ostavila neizbrisiv trag u razvoju i popularizaciji harmonike: Džez muzičar Ričard Galjano (1966 i 1967), Japanac Koba Kobajaši (1980), Francuski kompozitor Frank Angelis (1981), Amerikanac Peter Soave (1986), Frederik Dešamp, aktuelni predsednik Trofeja i svetski priznati umetnik na harmonici, (1992), kao i dva svetski poznata francuska zabavljača Domi Emorin, (1997) i Džerome Rišar (1997 i 1998).

Među ovim velikanima ove godine se našlo i ime našeg sugrađanina Nikole Pekovića koji je u kategoriji Nacionalni trofej (National Trophy) osvojio prvo mesto i titulu Šampiona Nacionalnog trofeja. U veoma jakoj konkurenciji i pred četrnaestočlanim žirijem kog su činili najeminentniji umetnici i pedagozi harmonike svetskog nivoa, Nikola sa ponosom može reći da je osvojio sam vrh ove teško osvojive planine sačinjene od mladih umetnika iz svih krajeva sveta. Naravno da se ogroman deo ovog uspeha pripisuje i njegovom profesoru, Miljanu Bjeletiću, koji je Nikoli usadio najviše izvođačke kriterijume na harmonici. “(Ibarske novosti)

Posle SVETSKOG TROFEJA usledilo je drugo mesto nа velikom međunаrodnom tаkmičenju hаrmonikаšа u Ukrаjini (Kijev), bez stаrosne grаnice, što znаči dа su prаvo učešćа imаli učenici, studenti, profesori, mаgistri, doktori hаrmonike itd. Ovo tаkmičenje je poznаto po tome što se nа njemu okupljаju nаjeminentniji umetnici i profesori iz celog svetа.

Have your say