Biografija

Nikola Peković je rođen 1991. godine u Kraljevu. Nižu i dve godine srenje muzičke škole „Stevan Mokranjac“ iz Kraljeva završio je u klasi nastavnice Marije Vukićević. Izabran je za đaka generacije školske 2005/2006. Treću i četvrtu godinu nastavlja u muzičkoj školi „Dr Miloje Milojević“ u Kragujevcu koju završava 2010. godine u klasi mr Miljana Bjeletića. Osnovne i master akademske studije završio je na Fakultetu umetnosti u Nišu (odsek izvođačke umetnosti-harmonika) u klasi mr Miljana Bjeletića. Prvi je student FU u Nišu koji je završio dve godine u jednoj. Treću i četvrtu godinu fakulteta završio je u akademskoj 2012/2013. Od Univerziteta u Nišu je prograšen je za najboljeg studenta osnovnih i master akademskih studija. Završio specijalističke studije (2015/2016) u Španiji (San Sebastjan) na akademiji “Musikene“ – Centro superior de musica del Pais Vasco u klasi profesora Alberdi Injakija, jednog od najprestižnijih svetskih umetnika na harmonici. Trenutno je student druge godine doktorskih studija u Portugalu na Univerzitetu u Evori (odsek za muziku i muzikologiju – harmonika).

Poslednjih deset godina je aktivan na koncertnom podijumu kao solista i kamerni muzičar u Srbiji, Crnoj Gori, Slovačkoj, Italiji, Nemačkoj, Ukrajini, Litvaniji, Češkoj, Letoniji, Grčkoj, Francuskoj, Portugaliji, Španiji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Kanadi, Sloveniji, Kini, Belgiji, Kataru i Rusiji.

Pohađao je seminare kod istaknutih umetnika i profesora na harmonici: Mati Rantanen – Finska, Geir Draugsvol – Danska, Juri Šiškin – Rusija, Mie Miki – Japan/Nemačka, Injaki Alberdi – Španija, Mika Vairinen – Finska, Radomir Tomić – Srbija, Vojin Vasović – Srbija.

Svoj pedagoški rad započinje februara 2014. godine kao saradnik u nastavi na Fakultetu umetnosti u Nišu. Vodio je vežbe na glavnom predmetu Harmonika sve do februara 2015. Sa samo 23 godine postaje najmlađi docent u Srbiji. Od februara 2015. predaje u zvanju docenta glavni predmet „Harmonika“ na Fakultetu umetnosti u Nišu.

Bio je član žirija na nekoliko internacionalnih takmičenja u zemlji i inostranstvu: „Arrasate Hiria“ – Španija (nacionalna kategorija); „Meh Fest“ – Beograd; „Boegradski festival harmonike“ – Beograd; „Petar Konjović“ – Beograd; „Akordeon Fest“ – Knjaževac.

Have your say